eprovins.se

Ljudboken firar ständigt nya triumfer. Under de senaste åren har detta blivit många svenskars favoritsätt att tillgodogöra sig litteratur på. Många kulturskribenter debatterar på kultursidorna huruvida att lyssna på en ljudbok verkligen kan räknas som ”att läsa”, men det gäller att hålla i minnet att all litteratur en gång i tiden var en del av en muntlig berättartradition. Att lyssna på berättelser är inget nytt. Det nya är att den som berättar inte behöver vara i rummet.

Men egentligen är inte heller det något nytt. Ljudböcker har funnits i alla tider, så länge människan lyssnat på inspelat ljud. Till och med tidiga Sveriges Radio sände ut dramatiserade följetonger. Det är, som med det mesta annat i den nya teknologiska värld vi befinner oss i, istället tillgängligheten som är den stora skillnaden. Om detta har bland annat docent Alexandra Borg skrivit i Svenska Dagbladet. Att det blivit så enkelt att ta del av stor (och inte riktigt så stor) litteratur i ljudboksformat har gjort att många fler har hittat till litteraturens underbara värld än tidigare. Att lyssna på en berättelse ställer inga krav på läsförmåga eller textförståelse. Det är bara att hänga med och låta sig underhållas, eller utmanas.

Så ger du litteraturen de bästa tekniska förutsättningarna

Däremot ställer ljudboken krav på tekniken. I och med att litteraturen nu tagit ny form, med hjälp av ny teknik, påverkas själva innehållet. Även en riktigt bra roman kan upplevas som kass om inte ljudet är bra nog. Vissa ljudböcker är faktiskt undermåligt inspelade, men ofta är det på användarsidan det felar. Du som vill vara säker på att få en så god litterär upplevelse som möjligt ska gärna optimera dina teknikdelar som hörlurar och laddare och dylikt. Det kan vara värt att investera i en powerbank – gud förbjude att telefonen skulle ladda ur mitt i en cliffhanger!

Något annat som kan vara värt att fundera över är om du har bra täckning på telefonen. Eller om du behöver uppdatera operativsystemet för att kunna ladda ned den nya streaming-appen. Eller om du har ett skyddande skal om du skulle tappa taget om telefonen som reaktion på något spännande i handlingen. Eller om du behöver uppgradera minnet på telefonen för att kunna ladda ned fler böcker. Pust. Sådant här behövde aldrig Homeros publik tänka på på sin tid.

Post a Comment