eprovins.se

Det litterära är onekligen en stor del av kulturen, och därmed även samhället. Det gäller både enskilda kulturer och rent generellt. Vissa författare har närmast kultstatus och att inte kunna deras namn leder ofta till förvåning hos andra. En del författare är kända på mer regional nivå medan andra idag är internationella klassiker. Majoriteten av de internationellt kända författarna kommer idag från västvärlden. Till stor del handlar det om historiska författare vars böcker anses vara klassiker, men det gäller även vissa samtida författare som har blivit ett hushållsnamn eller till och med uppnått en sorts kultstatus.

Astrid Lindgren är utan tvekan en av de absolut främsta svenska författarna, årtionden efter hennes död. Hon har haft ett otrolig inflytande på det svenska samhället och kulturen. Böckerna om Pippi Långstrump och böckerna om Emil i Lönneberga är internationellt prisade och fortfarande oerhört populära både hos barn och vuxna.

Fredrik Backman är en av ett stort namn inom vår samtida litteratur. Hans böcker har även spridit sig utomlands, och efter att de översatts till engelska har hans popularitet ökat. En man som heter Ove är en av hans mest populära böcker och har även filmatiserats.

Selma Lagerlöf var en folkkär svensk författare som var den första kvinnliga pristagaren av Nobels litteraturpris. Hon skrev både för barn och vuxna men den mest välkända är troligtvis Nils Holgerssons underbara resa.

Vilhelm Moberg var en författare som hade en oerhört påverkan på den svenska litteraturen. Hans epos Utvandrarna är en svensk klassiker som ofta anses vara en avgörande del av det svenska kulturarvet.

Post a Comment